Porovnanie práce na home office vs. práce v kancelárii

Pandémia a opatrenia spojené s vírusom Covid-19 nám všetkým ukázali, že mnoho zamestnancov dokáže pracovať aj z domu. Takáto práca z domu ponúka, samozrejme, mnoho výhod ako aj nevýhod. Rovnako ako aj práca v kancelárii. Čo je teda pre zamestnancov a zamestnávateľov lepšie a aký je medzi nimi rozdiel?

Práca na home office

Práca na home office alebo práca z domu sa dostala do pozornosti práve kvôli pandémii Covid-19, avšak bola tu podstatne skôr. No aj vďaka technológiám je takýto typ práce jednoduchší než predtým. Ale tak ako táto práca ponúka mnoho výhod, tak sa v nej nájde pár nevýhod, a preto nie každý zamestnanec oceňuje prácu z domu. Prečo si teda niektorí zamestnanci a freelanceri pochvaľujú tento typ práce?

Výhody práce z domu

Medzi hlavné výhody, ktoré ponúka práca na home office môžeme určite zaradiť šetrenie času, a to najmä pri cestovaní do práce. Pri práci z domu jednoducho vstanete, sadnete si za počítač a môžete pracovať. To súvisí aj s ďalšou výhodou, a to flexibilitou a komfortom. Pri práci z domu nemusíte premýšľať nad tým, čo si do práce oblečiete a či začnete pracovať o 8:00 ráno alebo až poobede, ak to samozrejme od vás zamestnávateľ nevyžaduje. Ak ste produktívnejší vo večerných hodinách a stíhate deadline úloh, potom si môžete sami určiť, kedy svoju prácu urobíte. Rovnako môžete robiť viacero úloh naraz, ak si ich dokážete delegovať a koncentrovať sa na nich na 100 %. To je pri práci z domu dôležité. A jednou z mála výhod pre zamestnávateľa sú aj náklady na prenájom kancelárie či získavanie nových zamestnancov. Pri práci z domu môžete mať kolegov z rôznych častí Slovenska, ale aj sveta.

home office

Nevýhody práce z domu

Na druhej strane, práca z domu nie je pre všetkých, a to najmä z toho dôvodu, že iní rodinní príslušníci môžu vašu koncentráciu a organizáciu narúšať. Ďalej to môže byť zlé manažovanie práce či času, a preto sa vám môže zdať, že doma ťaháte nadčasy. Jednou z mnohých nevýhod práce z domu je aj zvýšený nárok na sebadisciplínu či oddelenie pracovného a súkromného života, ktorý sa môže pretaviť až do prokrastinácie. Síce je pravda, že ak pracujete na home office môžete pracovať z rôznych miest, no mať jedno stabilné miesto s technologickým vybavením, s rýchlym pripojením na internet a pohodlnou stoličkou či vyhradením miestom na prácu, kde vás nikto nebude rušiť je skutočne výhodou, ktorú nie každý doma má. Okrem toho, človek je tvor spoločenský a po čase mu môže chýbať kontakt s kolegami, ktorý je určite veľmi dôležitý, a to nielen kvôli práci, ale aj pri zlepšovaní vzťahov s nimi. A medzi najväčšie nevýhody najmä pre zamestnávateľa určite patrí kontrola nad úlohami svojich zamestnancov, riadenie ľudí, dávanie spätných väzieb a celková komunikácia s nimi, ktorá trvá dlhšie keď komunikujete na diaľku a nie osobne, priamo v kancelárii, kde viete úlohu či problém vyriešiť takmer okamžite.

Práca v kancelárii

Nepochybne aj práca v kancelárii ponúka výhody a nevýhody. Ak si to porovnáme s prácou z domu, tak v podstate všetky výhody home officu predstavujú pre prácu v kancelárii nevýhody a naopak. Avšak, zamestnanci, ktorí nie sú natoľko disciplinovaní, samostatní či motivovaní, aby pracovali z domu, si prácu v kancelárii pochvaľujú. Najmä, ak ide o priestory, v ktorých majú svoje miesto, pohodlie, pokoj, skvelý kolektív a ktoré je moderne vybavené, ako je to aj v prípade flexibilných priestorov v Jarošova Office Centre, ktoré vám vieme vyskladať podľa vašich požiadaviek. Preto, ak máte záujem o kancelárske priestory vo veľmi výhodnej lokalite a so širokou ponukou služieb, neváhajte nás kontaktovať.   

praca v kancelarii

Výhody práce v kancelárii

Okrem všetkých výhod, ktoré sme už spomenuli, môžeme medzi najväčšiu výhodu práce v kancelárii považovať režim, ktorý je potrebný v oddelení pracovného života od toho súkromného. Rovnako práca v kancelárii prospieva produktivite a motivovaniu zamestnancov, aby neprišli do bodu vyhorenia či prokrastinácie. Medzi ďalšie výhody určite  môžeme zaradiť komunikáciu, sociálny kontakt a upevňovanie vzťahov s kolegami. Pri tomto type práce nájdeme samozrejme aj pár nevýhod, ako čas, ktorý je potrebné obetovať cestovaniu na pracovisko. Pre zdravé fungovanie a psychickú pohodu by mal človek nadväzovať sociálny kontakt a takisto oddeľovať pracovný čas a ten súkromný, kedy vzniká priestor na oddych, relax či rodinu a priateľov.

Comments are closed.