Ako vplýva farba kancelárie na pracovný výkon zamestnancov?

Výber farieb má obrovský vplyv na ľudskú osobnosť, produktivitu, motiváciu, ale aj náladu vás a vašich zamestnancov. Preto je dôležité zvážiť, aký odtieň farieb, prípadne ich kombináciu zvolíte do svojich kancelárskych priestorov.

Prečo je výber farby dôležitý v kancelárskom prostredí?

Výber tej správnej farby môže mať obrovský vplyv na produktivitu, kreativitu či motiváciu vašich zamestnancov, upraviť hladinu stresu, zlepšiť koncentráciu , ale aj celkovú náladu. Preto je dobré si vopred premyslieť, aké farby a akú kombináciu odtieňov do svojej kancelárie zvolíte. Mnoho spoločností však uprednostňuje využiť svoje korporátne farby aj v celkovom dizajne kancelárskych priestorov. Tie však odporúčame skôr využiť niekde na recepcii, aby vás vaši súčasní a potenciálni klienti vedeli identifikovať, avšak nie v celom kancelárskom priestore.

Sprievodca výberom farieb

V závislosti od toho, aký cieľ chcete dosiahnuť, je potrebné zvoliť aj dominantnú farbu v kancelárii. To znamená, že výber farby môže vplývať na koncentráciu, kreativitu, produktivitu či motiváciu. Veľmi populárnymi farbami kancelárskych priestorov sú červená, modrá, žltá, zelená, fialová, ale aj neutrálne odtiene hnedej, šedej či bielej. Čo však tieto odtiene evokujú a vyvolávajú?

Zelená farba: koncentrácia

Zelená farba patrí medzi studené odtiene, ktorá však má upokojujúci účinok. Okrem toho zelená farba evokuje aj bezpečnosť, najmä v reklamách. S touto farbou sa tiež stretávame pri ekologických produktov, a teda aj organizáciách, ktoré sa týkajú zdravia a financií. Využitím zelenej farby môžete vzbudiť tiež stabilitu, harmóniu, rast, vytrvalosť a bezpečnosť. Avšak, emócia tiež súvisí s odtieňom farby. To znamená, že pri jasnej zelenej vyvoláte skôr pocit vzrušenia a tmavo zelenej chamtivosť. Zelenú farbu sa odporúča použiť napríklad pri otvorených kanceláriách, aby sa všetci zamestnanci cítili pokojne a uvoľnene.

modra kancelaria

Modrá: produktivita

Rovnako aj modrá môže vzbudzovať pocit pokoja, tiež však môže stimulovať a podporovať myseľ. To znamená, že modrá farba sa predovšetkým využíva v kanceláriách, v ktorých zamestnanci musia riešiť vysoko intelektuálne úlohy či náročnejšie technickejšie zadania. Okrem toho modrá farba zlepšuje koncentráciu, sústredenosť a spoľahlivosť. Ak si napríklad šéf natrie dvere kancelárie modrou farbou, môže tak vyvolať pocit dôvery u svojich zamestnancov.

Fialová: kreativita

Fialová farba v kancelárskych priestoroch je vhodná najmä pre ľudí, ktorí pracujú v kreatívnej oblasti, pretože práve táto farba má podporovať kreativitu a umelecké schopnosti. Preto ak pracujete v oblasti dizajnu alebo marketingu, vyskúšajte do svojej kancelárie zakomponovať aj odtiene fialovej farby, napríklad v dekoráciách, kobercoch či ako súčasť umeleckých diel. Okrem toho fialová farba evokuje zmyselnosť, krásu a inšpiráciu.

Červená: energia a sila

Ak chcete vo svojich zamestnancoch stimulovať a povzbudiť predovšetkým ich silu a energiu, potom zvoľte vo svojich kancelárskych priestoroch červenú farbu. Ide o vysoko energickú farbu, ktorá je vhodná najmä do kancelárií, v ktorých sa vyžaduje promptnosť, efektivita, vytrvalosť a fyzická námaha.

cervena kancelaria

Oranžová: pohodlie a zábava

Oranžová farba vzniká kombináciou červenej a žltej, ktoré prepájajú v podstate fyzickú a emocionálnu stránku. To znamená, že ide o skvelú farbu, ktorá aj v kancelárskych priestoroch vytvorí pocit pohodlia, ale rovnako aj zábavy.

Žltá: optimizmus a kreativita

Žltá farba pripomína slnko, radosť a teplo. Teda ide o skvelý odtieň, ktorý podporuje optimizmus a kreativitu. Využitím týchto odtieňov tiež môžete stimulovať priateľstvo, šťastie, dôveru, inšpiráciu, ale aj rozhodovacie schopnosti. Preto ide o vhodnú farbu do kancelárií, ktorá okrem toho bude pôsobiť aj veľmi osviežujúco, najmä ak pracujete v kreatívnej oblasti. Zakomponovať žltú farbu na pracovisko môžete aj využitím rôznych dekorácií, kvetov či stolných lámp.

kancelaria

Hnedá: stabilita

Hnedá farba patrí medzi tie odtiene, ktoré pôsobia upokojujúco, dôveryhodne, pohodlne, jednoducho, prakticky a najmä stabilne. Vďaka tejto farbe je možné vytvoriť širokú škálu emócií, a to od priateľstva, intimity až po tvrdú prácu. Opäť aj v tomto prípade platí, že je potrebné zvoliť ten správny odtieň. V prípade, že použijete béžový odtieň hnedej, vyvoláte tak sofistikovanosť. Na druhej strane, ak použijete tmavé odtiene, vzbudíte tak pocit bohatstva.

Šedá: neutralita

Sivá alebo šedá farba evokuje predovšetkým spoľahlivosť a neutralitu. Preto je vhodné ju použiť do kancelárskych priestorov, v ktorých sa predovšetkým rieši obchod a administratíva. Využitím týchto odtieňov bude kancelária pôsobiť moderne a elegantne. Dôležité je použiť svetlejší odtieň, aby kancelária nepôsobila depresívne.

Biela: Čistota

Biele odtiene síce pôsobia veľmi čisto a sterilne, čo môže vytvárať dojem luxusu, avšak zväčša nestimulujú žiadne zmysly. Preto sa biela farba využíva v kombinácii s akoukoľvek inou farbou, čím sa priestor aj rozjasní.

Farba je mocným nástrojom na vytvorenie produktívneho pracoviska. Preto si vopred dobre premyslite, akú kombináciu farieb a odtieňov zvolíte, pretože výber farby môže mať veľký vplyv aj na úspech vašej spoločnosti. Ak túžite po moderných priestoroch, ktoré sú tým pravým miestom pre váš biznis, pokojne nás kontaktujte v Jarošova Office Centre.

Comments are closed.