Umenie na pracovisku: Prečo by malo byť súčasťou vašich priestorov a aké si vybrať?

Nielen farby vplývajú na energiu a pracovný výkon zamestnancov, ale všeobecne umenie. Prečo by umenie nemalo chýbať vo vašich kancelárskych priestoroch a ako si vybrať tie správne umelecké prvky?

Umenie v kancelárskych priestoroch

Umenie je veľmi dôležitou súčasťou kancelárskych priestorov. Okrem toho, že odráža značku, obohacuje tiež skúsenosti zamestnancov a podporuje ich kreativitu. Najmä v spoločnostiach, kde sa vyžaduje väčšia kreativita, je potrebné mať umenie v rôznych podobách. Hoci v minulosti bola kancelária len priestorom na vykonanie práce, v súčasnosti ide o priestor, ktorý sa stáva spoločenským a kultúrnym centrom organizácie. V tomto priestore je tiež potrebné, aby tímy spolupracovali a zdieľali svoje kreatívne nápady. Navyše, kancelárske priestory by mali odrážať firemnú kultúru a hodnoty spoločnosti. K tomu prispieva aj umenie použité v kancelárskych priestoroch.

Vplýva na stres, zdravie a výkonnosť zamestnancov

Práca v kancelárskych priestoroch môže ľahko ovplyvniť náladu či sústredenosť zamestnancov. Práve kancelária sa môže v priebehu pár sekúnd zmeniť na priestor plný stresu a napätia, čo napokon ovplyvňuje nielen sústredenosť, ale aj kognitívne vyčerpanie zamestnancov. Následne stres a napätie ovplyvňuje aj ich celkové zdravie. Štúdie dokazujú, že ľudia pracujúci v sterilných pracovných priestoroch sú menej motivovaní k práci než tí, ktorí pracujú v dizajnových priestoroch.

Zvyšuje produktivitu zamestnancov

Ďalší výskum od psychológa Dr. Craiga Knighta poukazuje na to, že umenie vplýva aj na produktivitu zamestnancov. Práve on porovnal 4 skupiny pracovníkov, pričom:

  • jedna skupina pracovala v priestoroch len s nevyhnutným pracovným zariadením,
  • ďalšia skupina zas v priestoroch s umením a rastlinami,
  • tretia skupina pracovala v rovnakých priestoroch ako tá 2., avšak umelecé výtvory a rastliny si mohli sami usporiadať a vybrať
  • a tá štvrtá skupina si síce usporiadala umenie ako chcela, avšak ich zamestnávateľ im to celé narušil.

Najlepší pracovný výkon a prácu za čo najkratší čas urobila druhá a tretia skupina. To poukazuje na fakt, že vaši zamestnanci budú produktívnejší a šťastnejší v prípade, že si budú môcť svoj vlastný pracovný priestor prispôsobovať a dizajnovať tak, ako chcú. Rovnako aj vyberať umenie, ktoré sa páči im. Preto pri výbere umeleckých prvkov sa skúste poradiť so svojimi kolegami.

Inšpiruje a podporuje kreatívne myslenie

Výber tých správnych umeleckých prvkov dokáže tiež inšpirovať a podporovať kreatívne myslenie zamestnancov. Najmä v spoločnostiach, ktoré sa primárne tomuto venujú, je umenie veľmi dôležité. Nemusí byť priamo súčasťou kancelárskych priestorov. Môžete si napríklad vyhradiť priestor. Mnohé spoločnosti to robia tak, že si vytvoria chill-out zónu, v ktorej je množstvo farieb, obrazov či iných kreatívnych prvkov. Umenie však nezahŕňa len obrazy, môže ísť tiež o rôzne sochy či interaktívne umenie a hry. Navyše v takýchto priestoroch, kde chodia zamestnanci načerpať energiu, na chvíľu si oddýchnuť alebo prichádzajú na kreatívne nápady, často dochádza ku sociálnej interakcii s inými zamestnancami. To napríklad zlepšuje vzťahy na pracovisku.

Podporuje značku a prepája hodnoty spoločnosti

Vizuálne umenie firemnej kultúry je každodennou pripomienkou toho, čo si organizácia cení a aké má hodnoty. Práve tieto vizuálne predmety si človek často všimne hneď, keď vstúpi do priestoru. Ide v podstate aj o spôsob komunikácie spoločnosti, no bez použitia akýchkoľvek slov. Mnohé firmy to využívajú v prospech svojej firmy a volia zapamätateľné prvky vo svojich kanceláriách. Následne, ak nejaký potenciálny klient odchádza z tejto spoločnosti, jedno čo si určite zapamätá, je silný umelecký prvok.

Videli ste, ako vyzerajú priestory veľkých spoločností? Odporúčame sa nimi inšpirovať. Taktiež odporúčame zvoliť správnu kombináciu farieb, pretože aj tie do veľkej miery ovplyvňujú pracovný výkon zamestnancov.

Ako si správne vybrať umenie do kancelárskych priestorov?

Je rozdiel pracovať v kancelárskych priestoroch, kde sú použité originálne diela umelcov a v priestoroch s nejakým motivačným umením, ktoré bolo populárne v 90. rokoch. Preto je dôležité vybrať to správne umenie, aby vás neovplyvňovalo tým nesprávnym spôsobom, prípadne nerozptyľovalo.

Biofilný dizajn ako súčasť umeleckej tvorby

Určite ste už počuli o biofilnom dizajne, ktorý prepája vonkajšie prostredie s tým vnútorným? Podstatou biofilného dizajnu je najmä použiť čo najviac zelene v kancelárskych priestoroch. Práve takéto umenie vplýva najviac na duševnú energiu a stres zamestnancov. Vybrať by ste preto mali umenie zobrazujúce realistické prírodné scény, ktoré tiež priaznivo vplývajú aj na pracovný výkon, hnev, stres, zdravie a frustráciu zamestnancov. Jednoducho, umenie s prírodou dokáže pracovníkov upokojiť. Takéto umenie by ste mali použiť aj v prípade, že ste spoločnosť, ktorá je šetrná k životnému prostrediu.

 

Umenie nie sú motivačné citáty

Pod pojmom umenie sa nemyslia motivačné plagáty a citáty. Umenie síce má podporiť a povzbudiť zamestnancov, ale nie takýmto spôsobom. V kancelárskych priestoroch sa musí človek cítiť príjemne, musí do práce chodiť rád a ťažiť z výhod pracovného priestoru. Kancelárske priestory by teda mali byť urobené tak, aby sa do nich zamestnanec rád vracal. Napríklad pracovníci Google určite pracujú radšej z kancelárie ako z domu.

Pokojne zvoľte ručne maľované steny

Čisté biele steny môžu pôsobiť fádne. Síce niektoré kancelárie si vyžadujú neutrálne farby, mnohé firmy však môžu pustiť uzdu fantázii a vytvoriť si steny na mieru. Pokiaľ patríte do tejto skupiny aj vy, nechajte si ručne namaľovať steny vo vašich kanceláriách. Pokojne zvoľte abstraktné umenie, prípadne si nechajte stvárniť hodnoty vašej spoločnosti kreatívnym spôsobom.

Umelecká tvorba podobe abstraktných obrazov

Pokiaľ však patríte k druhej skupine, potom môžete svoje biele steny v kancelárii ozvláštniť ručne maľovanými abstraktnými obrazmi. Práve tie majú veľký vplyv na kreativitu. Jednoducho stačí, že sa zapozeráte na abstraktný obraz a začnete v ňom niečo hľadať. Tak vaša fantázia začne tvoriť rôzne kreatívne nápady, ktoré následne môžete využiť aj pri vašej práci.

Kancelársky priestor ako galéria moderného umenia

Vo vašich kancelárskych priestoroch tiež môžete využiť rôzne sochy či iné umelecké prvky. Zvoliť môžete napríklad dizajnové stoly, lampy, lavičky či dať si na mieru vyrobiť zaujímavé osvetlenie. Jednoducho, zo svojich kancelárskych priestorov môžete urobiť aj galériu moderného umenia.

Umenie je v kancelárskych priestoroch veľmi dôležité. Pokiaľ hľadáte vhodné priestory, ktoré by ste si flexibilne mohli prispôsobiť na mieru, potom si prenajmite priestory v Jarošova Office Centre. Okrem skvelej ceny 9 €/m2 majú práve tieto priestory skvelú dostupnosť, výhodnú polohu a navyše aj vynikajúce služby. Pokiaľ máte záujem o priestory u nás, neváhajte nás kontaktovať.

Comments are closed.