10 tipov, ako ostať fyzicky fit počas sedavej práce

O sedavej práci sa v súčasnosti hovorí ako o novodobom fajčení. I keď sa môže zdať, že práca v kancelárii je tou najlepšou voľbou, zo zdravotného hľadiska to tak nie je. Toto je 10 tipov, ako môžete ostať fyzicky fit, aj keď pracujete v kancelárskych priestoroch.

Pravidelné naťahovanie svalov

Zdá sa vám, že sú vaše svaly čoraz viac stuhnuté? Dôvodom môže byť vaša sedavá práca a nedostatok pohybu počas dňa. Z toho dôvodu by ste si mali robiť krátke prestávky a venovať ich pravidelnému naťahovaniu svalov. Stačí urobiť pár cvikov v kancelárii a vaše telo sa vám poďakuje. Využiť teda môžete voľný priestor vo vašej kancelárii.

naťahovanie svalov

Ergonomické nastavenie pracovného miesta

Uistite sa, že váš pracovný stôl a stolička sú nastavené tak, aby minimalizovali zaťaženie chrbtice a krku. Správna poloha tela môže zabrániť bolestiam chrbta. Najčastejšie ide o lumbálnu oblasť, ktorá je najviac zaťažovaná.

  • Nastavte si stoličku tak, aby vaše kolená a lakte boli v pravom uhle.
  • Okrem toho by kolená nemali byť vo vyššej polohe ako sú bedrá.
  • Opierka stoličky by zároveň mala byť v rovnej polohe.
  • Následne si nastavte monitor vášho počítača. Ten by mal byť rovnobežne s vašimi očami, aby ste zbytočne nezaťahovali krčnú chrbticu.

Robte si aktívne prestávky

Obrovskou výhodou práce v kancelárskych priestoroch je možnosť robiť si pravidelné prestávky. Tie by ste však mali využiť aktívnym a efektívnym spôsobom. Urobte si krátku prestávku, prejdite sa alebo vykonajte inú fyzickú aktivitu. Namiesto toho, aby ste 8 hodín denne sedeli, radšej si urobte krátku prechádzku okolo budovy alebo vyrazte niekde na obed.

Posilňujte pri pracovnom stole

Pri vašom pracovnom stole môžete vykonávať rôzne cvičenia s nízkou intenzitou. Skúste napríklad dvíhať nohy alebo počas sedenia otáčať členkami. Práve tieto jednoduché cviky vám pomôžu udržiavať váš krvný obeh v optimálnom stave.

cvičenie pri stole

Nezabúdajte na hydratáciu

Počas dňa by ste mali piť dostatočné množstvo tekutín. Okrem toho, že tým podporíte svoje zdravie, budete nútení vstávať a pravidelne chodiť na toaletu. Aj to je jeden zo spôsobov, ako môžete počas dňa ostať aktívni.

Vytvorte si aktívny pracovný rozvrh

V súčasnosti na trhu nájdete rôzne pracovné stoly, ktoré si viete polohovať. Skúste meniť polohu pri svojej práci, na chvíľu sa postaviť, prípadne pri tom chodiť a podobne.

Regulujte si svoj pracovný čas

Snažte sa dodržiavať pravidelný pracovný rozvrh. To znamená, že by ste si mali stanoviť konkrétny čas na prácu, oddych, obed, ale aj na cvičenie. Takýmto spôsobom nemusíte 8-hodinový pracovný deň stráviť úplne monotónne.

Cvičte počas prestávok

Využite prestávky na krátke, ale intenzívne cvičenie. Krátke tréningy vysokého intenzívneho intervalu (HIIT) môžu byť taktiež efektívny spôsob, ako si môžete udržať svoju kondíciu.

Konzumujte zdravú stravu

Okrem dostatočnej hydratácie je dôležité sa zdravo a vyvážene stravovať. Keďže ide o sedavú prácu, pri ktorej spaľujete menej kalórií, ako pri manuálnej práci, vyhnúť by ste sa mali konzumácii nezdravého jedla. Zároveň odporúčame obmedziť príjem kofeínu a cukru.

Navštevujte pravidelne fitness centrum

Ak máte takú možnosť, zapojte sa do skupinových lekcií alebo cvičení. Práve to je ďalší spôsob, ktorý môže mať vplyv na vaše zdravie a pohodu. Zároveň tým integrujete pohyb aj do vášho každodenného pracovného života. Skvelé fitness centrum môžete využiť aj v administratívnej budove Jarošova Office Centre, a to 24/7. Vstup je na multisport kartu alebo na permanentku, ktorú je potrebné si vopred zakúpiť. Fitness centrum je totižto samoobslužné a funguje výlučne cez aplikáciu. Tento benefit môžete využiť aj pri prenájme kancelárskych priestorov v Jarošova Office Centre.

Comments are closed.