Trendy v kancelárskom dizajne na rok 2022

Prenajali ste si novú kanceláriu a hľadáte inšpirácie ako si ju zariadiť? Kancelársky dizajn v posledných rokoch ovplyvnila najmä pandémia spojená s Covid-19 a nie je tomu inak ani v tomto roku. Preto ak túžite po modernej, pohodlnej a praktickej kancelárii, nechajte sa inšpirovať trendmi, ktoré budú v interiérovom dizajne platiť na rok 2022.

Cíťte sa v práci ako doma

Jedným z trendov v kancelárskom dizajne pre rok 2022 je cítiť sa v práci ako doma. Vychádza to práve z dôvodu, že ľudia počas uplynulých dvoch rokov pracovali predovšetkým z domu. A keďže s uvoľňovaním opatrení prichádza aj možnosť pracovať priamo z kancelárie, dizajnéri sa rozhodli prepojiť pohodlie z domova do kancelárskeho prostredia. Takéto pohodlie a menej formálny pracovný priestor je možné v kancelárii dosiahnuť napríklad kobercami, závesmi, prirodzeným osvetlením, knižnicou, izbovými rastlinami či pohodlným sedením akým je gauč či pohodlné stoličky a kreslá.

Green office a udržateľný dizajn

O rastlinách a o biofilnom dizajne sme vás už viackrát informovali. Práve zelené rastliny súvisia s pocitom domova a s udržateľným dizajnom. Preto nezabúdajte využiť čo najviac zelene vo svojich kancelárskych priestoroch. Pokojne použite izbové rastliny alebo si vytvorte zelené steny. Okrem toho, že zeleň pôsobí veľmi útulné, pôsobí aj veľmi upokojujúco a poskytuje mnoho zdravotných výhod. Udržateľný dizajn úzko súvisí s ekológiou, a preto sa snažte využívať vo svojich kanceláriách zariadenia, ktoré vplývajú aj na energetickú účinnosť.

zelene kancelarie

Inteligentné kancelárie

Okrem toho, že inteligentné kancelárie sú veľmi moderné, sú aj udržateľné, a teda energeticky veľmi účinné. Inteligentné technológie šetria teda nielen energiu, ale rovnako aj financie. Sú veľmi efektívne a čo je ich výhodou, je ovládanie na diaľku či hlasom. Tým sa aj zamedzuje kontakt zariadení s človekom, čím je možné zamedziť šíreniu baktérií a vírusov.

Flexibilné a multifunkčné priestory

Flexibilné pracovné priestory sú trendom posledných rokov a ich trend bude pretrvávať aj počas tohto roka. Ide v podstate o otvorené priestory, v ktorých sa vy ani vaši zamestnanci nemusia cítiť stiesnene a uzavreto. Práve flexibilné a multifunkčné priestory zlepšujú kreativitu a tvorivosť. Čo však v prípade, že zamestnancov flexibilné a otvorené priestory nevyhovujú?

Transformovateľné kancelárie

Odpoveďou na predošlú otázku sú transformovateľné kancelárie. Ide o kancelárske priestory, ktoré si počas dňa viete modifikovať a prispôsobovať ich, napríklad zasúvateľnými stenami. Mnoho zamestnancov, ktorí dlhšiu dobu pracovali z domu si v súčasnosti nevedia zvyknúť a pracovať v otvorených kanceláriách. Preto výhodou transformovateľných kancelárií je vytvorenie si súkromných miest, v ktorých vaši zamestnanci budú vedieť pracovať, telefonovať, zúčastňovať sa videokonferencií či sa viac sústrediť na svoju prácu. Je však potrebné myslieť na to, že tieto priestory si rovnako vyžadujú mať prístup k zásuvkám.

transformovatelne kancelarie

Zníženie hluku

Hluk je práve to, čo môže byť vo flexibilných kanceláriách veľkým problémom, a to najmä vtedy, kedy je potrebné sa sústrediť a byť produktívny. Avšak aj hluk je možné do určitej miery kontrolovať, a to napríklad akustickými priečkami, kobercami či rastlinami.

Svetlejšie farby

Každý rok odborníci na farby a laky vyberajú trendy farbu na najbližší rok. Ide o spoločnosti akou je napríklad Pantone, Farrow & Ball, Benjamin Moore, Dunn-Edwards či napríklad Sherwin-Williams. V minulom roku medzi trendy farby, ktoré vybrala spoločnosť Pantone boli odtiene farieb 17-5104 Ultimate Grey a 13-0647 Illuminating. Išlo tak o prepojenie žiarivej žltej farby a jemnej sivej. Tohto roku je opäť farbou Pantone výrazná farba, ktorá vznikla kombináciou modrej a červenej. Ide o farbu Pantone 17-3938 Very Peri, ktorá pôsobí na ľudskú zvedavosť, radosť, odvahu, ale rovnako aj vzbudzuje kreativitu a podporuje dynamiku. Avšak ide skutočne o veľmi výraznú farbu, ktorú je lepšie použiť na doplnky do kancelárskych priestorov. Čo sa týka väčších plôch, ako napríklad stien, odporúča sa použiť svetlejšie farby v odtieni hnedej, šedej, zelenej. Použiť môžete napríklad farby, ktoré vybrali pre rok 2022 už spomenuté spoločnosti, a to odtieň farby October Mist 1495, Evergreen Fog SW 9130, Art and Craft DET682, Breakfast Room Green No. 81 či School House White No. 291.

Viac prirodzeného svetla

Jedným z trendov na najbližší rok je aj viac prirodzeného svetla, ktoré dosiahnete najmä ak máte v kancelárii veľké okná. Avšak v prípade, že vaša kancelária nedisponuje oknami, potom na presvetlenie miestnosti použite svetlé odtiene farieb, umelé LED svetlá, ktoré patria do kategórie udržateľné a inteligentné.

viac svetla

Ak túžite presne po takejto kancelárii, ktorá bude presvetlená, udržateľná, flexibilná, v ktorej sa budete cítiť ako doma, potom nás neváhajte kontaktovať do Jarošova Office Centre. U nás si môžete vybrať kancelárske priestory podľa svojich predstáv.

Comments are closed.