Nastavenie správnej teploty klimatizácie vplýva na produktivitu zamestnancov

Mať klimatizáciu v kancelárii je nevyhnutné. Odborníci sa domnievajú, že pracovný výkon vo veľkej miere ovplyvňuje pracovné prostredie a teplota ovzdušia v miestnosti. Investícia do kancelárskej klimatizácie je potom na správnom mieste. Vďaka nej môžete regulovať teplotu v kancelárskom prostredí, cirkulovať vzduch a tým aj zvyšovať produktivitu zamestnancov. Okrem toho má klimatizácia mnoho ďalších vynikajúcich výhod.

Teplota v kancelárii a nastavenie klimatizácie

Nastaviť klimatizáciu v kancelárii tak, aby vyhovovala každému, sa môže zdať nemožné. Existujú však určité normy, ktoré stanovujú odporúčaciu optimálnu teplotu vzduchu.

Táto teplota by mala byť približne medzi 20 – 24 °C, aby sa tak maximalizoval komfort a produktivita zamestnancov. Samozrejme, keď počas leta vonkajšie teploty stúpajú, človek má prirodzene potrebu zapnúť klimatizáciu a vytvoriť v kancelárii doslova chladničku. To však nie je správne, pretože tak by ste vy a vaši kolegovia mohli zažiť teplotný šok. Odporúča sa vytvoriť rozdiel medzi vonkajšou teplotou a teplotou v kancelárii o 5 – 7 °C. Taktiež sa odporúča hneď ráno po príchode do kancelárie nastaviť konštantnú teplotu (napríklad od 21 – 23 °C) a udržiavať ju tak po celý deň, prípadne ako je potrebné. Je to oveľa efektívnejšie a príjemnejšie, ako by ste mali hneď od začiatku pustenú klimatizáciu na 17 °C.

Kancelárska klimatizácia a jej vplyv na produktivitu

Vedeli ste, že takmer jedna tretina pracovníkov stráca produktivitu v dôsledku nevhodných teplôt v kancelárii? Je to cca 29 % pracovníkov pracujúcich v kancelárii, ktorí v priemere až 10 – 30 minút denne nie sú schopní pracovať. Používaním klimatizácie vo svojich priestoroch tak môžete znížiť stratu času, čo je veľký dôvod na to, aby ste si ju vo svojich priestoroch zaobstarali.

Zaujímavosť: Na pracovný výkon vplýva aj vlhkosť vzduchu v kancelárii, pričom optimálna vlhkosť počas zimy by mala byť 30 – 50 % a počas leta 40 – 50 %.

klimatizacia

Výhody správnej teploty v kancelárii

Okrem produktivity správna teplota v kancelárii tiež ponúka mnoho iných výhod:

Zdravie vašich zamestnancov

Blaho vašich zamestnancov by malo byť prioritou číslo jedna, pretože pokiaľ vaši zamestnanci budú zdraví, odrazí sa to aj na vyčerpaných dovolenkách či PN. Výhodou je aj vyššia produktivita zamestnancov pri vhodných podmienkach. Používaním klimatizácie tiež vytvoríte podmienky, v ktorých mikroorganizmy nedokážu dlhodobo fungovať. Tým môžete zamedziť vzniku ochorení a tiež znížiť problémy s dýchaním, alergiami, prechladnutím a kašľom, ktoré šíriace sa vírusy spôsobujú.

Efektivita, sústredenie a rozhodovanie zamestnancov

Okrem toho ľudia, ktorí pracujú v priestore so správnou teplotou vzduchu, robia menej chýb a pracujú rýchlejšie. Optimálna teplota tiež dodáva zamestnancom energiu a vplýva aj na ich náladu. Napríklad ľudia, ktorí pracujú v príliš chladnom prostredí, sa cítia izolovanejšie. Teplota vzduchu môže tiež ovplyvniť rozhodovacie schopnosti vás a vašich kolegov.

Nižšie teploty robia ľudí bdelšími a vyššie teploty ich naopak nútia vyhýbať sa zložitejším rozhodnutiam.

Lepšia pracovná morálka

Všimli ste si, že spolu s vysokou alebo príliš nízkou teplotou vo vašej kancelárii sa mení aj pracovná morálka vašich zamestnancov? Pokiaľ je teplota striedavého prúdu vo vašej kancelárii ideálna, vy a vaši kolegovia môžete pokojne a efektívne pracovať.

Klienti sa u vás budú cítiť dobre

Ak máte vo svojom novom a flexibilnom kancelárskom priestore klimatizáciu, môžete nechať svojich klientov, aby k vám prišli na stretnutie. To samozrejme zvyšuje šance na rast podnikania alebo na získavanie potenciálnych klientov. Okrem toho príjemné kancelárske priestory môžu na nových klientov urobiť dojem.

Úspora peňazí a nákladov

Pokiaľ si porovnáte využívanie bežného ventilátora a klimatizácie, môže sa zdať, že ventilátor spotrebuje menej energie. No z dlhodobého hľadiska je celková úspora väčšia práve pri klimatizácii. Je to aj z toho dôvodu, že ak chcete vytvoriť optimálnu teplotu vzduchu v kancelárii, potrebujete vlastniť viacero ventilátorov, zatiaľ čo klimatizácii stačí len pár.

Zníženie hluku v kancelárii

Pustená klimatizácia v kancelárii sa môže zdať na prvý pohľad veľmi hlučná, no pracovali ste už niekedy v priestoroch, kde bol pustený ventilátor? V súčasnosti trh ponúka už široké spektrum klimatizačných systémov, ktoré sú veľmi tiché, a to aj v prípade, že pracujú na maximálny výkon.

klimatizacia

Prenájom kancelárskych priestorov s klimatizáciou

V prípade, že klimatizáciu vo svojej kancelárii nemáte, je čas tak urobiť. Prípadne si môžete prenajať kancelárske priestory so zabudovanou klimatizáciou. Ak premýšľate nad zmenou priestorov, rozhodne by ste si mali prenajať kancelárske priestory Jarošova Office Centre, ktoré vám okrem klimatizácie ponúkajú mnoho iných výhod.

Comments are closed.