8 tipov, ako prežiť horúce dni v kancelárii

Keď teplomer prekoná hranicu 30 °C, ľudia pracujúci v kancelárii sa zrazu ťažšie sústredia a ešte ťažšie zostávajú motivovaní k tomu, aby niečo robili. Vyskúšajte týchto 8 tipov, ako zostať v práci stále efektívny bez rozdielu na výšku teploty.

1. Počas dňa majte zatvorené všetky okná a dvere

Nenechajte prúdiť teplý letný vzduch vo vašej kancelárii. Počas dňa by ste mali mať všetky okná a dvere zatvorené. Ak chodíte do práce neskôr, je lepšie požiadať nejakého správcu budovy, aby vám ráno v kancelárii vyvetral. Tak ostane chladnejší a príjemnejší vzduch v kancelárii dlhšie. Po 10-tej hodine sa však ranný chladný vzduch už stráca, a preto by ste po 10-tej už vetrať nemali.

2. Namiesto vetrania používajte klimatizáciu

V minulom článku sme sa zmienili o tom, ako správna teplota vzduchu v miestnosti vplýva na pracovný výkon zamestnancov. Preto na vytvorenie správnej teploty využívajte klimatizáciu. Tá vám v priestore vytvorí stálu teplotu a príjemný vánok. Je však dôležité vedieť, ako klimatizáciu nastaviť, pretože zle nastavená klimatizácia môže spôsobovať rôzne ochorenia či prechladnutia.

klimatizácia

3. Okrem zatvorených okien majte vždy zatiahnuté žalúzie

Najmä počas letných slnečných dní je dôležité, aby žalúzie zostali po celý čas zatiahnuté, a to aj vtedy, keď sa v kancelárii nenachádzate. To znamená, že by ste mali mať žalúzie zatiahnuté aj po pracovnej dobe a počas víkendov. Vďaka tomu vytvoríte v miestnosti príjemný chládok, keďže vaša kancelária nebude vystavená priamemu slnku a nebude sa zbytočne prehrievať.

4. Ak je to možné, nechajte elektrické zariadenia vypnuté

Elektrické zariadenia, ktoré sú stále zapnuté nielenže spotrebúvajú väčšie množstvo energie, no tiež zvyšujú teplotu v miestnosti. Preto ak nepotrebujete k svojej práci mať práve zapnutú tlačiareň, televízor, skener alebo iné takéto zariadenia, snažte sa ich z elektriny vypnúť.

5. Pracujte v menej formálnom oblečení

Niektoré pracovné pozície si vyžadujú mať vždy formálne oblečenie a prísny dress code, ktorý často zahŕňa nosenie dlhých košieľ, blúzok, sák, prípadne sukní so silonkami, a to v letných mesiacoch nemusí byť vôbec príjemné. Ak teda nemáte naplánované žiadne stretnutia či schôdzky, zmeňte tento prísny dress code na menej formálny. Dlhé košele napríklad nahraďte krátkymi a lodičky nahraďte otvorenými sandálmi, aby ste sa aspoň nejakým spôsobom mohli na chvíľu schladiť. Zamestnanci sú väčšinou vďační, ak ich zamestnávatelia robia kompromisy, aby zvýšili ich komfort. Okrem toho, ak sa vaši zamestnanci budú cítiť komfortne, budú viac efektívni.

6. Potešte vašich zamestnancov studeným prekvapením

Udržiavať telesné tekutiny v rovnováhe pomáha pri sústredení sa pri práci. Preto ak prekvapíte svojich zamestnancov alebo kolegov studeným prekvapením, ako je napríklad osviežujúca studená voda, limonáda, prípadne zmrzlina, určite to bude mať pozitívny vplyv aj na náladu, postoj a ich pracovný výkon.

Pamätajte, že kofeín môže spôsobovať zvýšené potenie a zaťažiť počas vysokých teplôt aj krvný obeh, preto sa radšej ľadovej káve vyhnite.

7. Ponúknite vašim zamestnancom flexibilný pracovný čas

Pracovať každý deň v uzavretej kancelárii, ak je vonku viac než 30 °C, môže byť náročné. Preto ak chcete motivovať svojich zamestnancov, mali by ste im dopriať flexibilný sezónny pracovný čas. Skúste navrhnúť svojim zamestnancom skorší príchod do práce, jeden deň do týždňa prácu z domu, prípadne dlhší čas na obed, ktorý môžu stráviť mimo kancelárie.

8. Dohodnite si po práci letné akcie

Stráviť celé leto v kancelárii a nemať žiadne zaujímavé spomienky je trochu demotivujúce, a to najmä vtedy, ak vidíte, že všetci vaši známi sú počas leta na dovolenkách. Spríjemnite si svoje leto a užite si ho so svojimi kolegami. Dohodnite si spoločné večerné aktivity, urobte si spoločnú grilovačku alebo sa choďte niekam spolu zabaviť. Okrem toho, že zvýšite tímového ducha, lepšie sa spoznáte a budete mať aj spoločné spomienky.

Pracovať v moderných kanceláriách s klimatizáciou je aj počas letných teplých mesiacov príjemné. Ak hľadáte vhodné kancelárie pre svoj biznis, neváhajte nás kontaktovať do Jarošová Office Centre, kde vám ponúka flexibilné kancelárie od 17 m2 až do 1710 m2, a to od 9 €/m2.

Comments are closed.