Syndróm vyhorenia: Časté príznaky a spôsoby, ako tomu predísť

Syndróm vyhorenia často prichádza u veľmi ctižiadostivých a pracovitých ľudí, ktorí niekedy pracujú nad rámec svojich možností. Vyhorenie sa často prejavuje typickými príznakmi, ktoré je možné spozorovať hneď na začiatku. O aké príznaky ide a ako vyhoreniu predísť?

Syndróm vyhorenia

Vyhorenie často súvisí so stresom a duševným zdravím. Ide o syndróm, ktorý sa prejavuje mnohými psychickými problémami. Často dochádza k zámene syndrómu vyhorenia s inými psychiatrickými diagnózami. Preto je dôležité vedieť, kedy k vyhoreniu dochádza a ako sa vyhorenie prejavuje. Následne je možné urobiť určité opatrenia a z tohto stavu sa dostať. Taktiež je vhodné robiť rôzne preventívne opatrenia, ako vôbec vyhoreniu predchádzať.

Často práve syndrómom vyhorenia trpia ľudia pracujúci v kreatívnej sfére, v zdravotníctve, školstve, hospodárstve a administratíve či sociálnej starostlivosti. Vyhorenie však môže postihnúť akýkoľvek iných ctižiadostivých zamestnancov a zamestnávateľov, ktorí pracujú príliš veľa hodín a nedoprajú si chvíľu oddychu. Vyhorenie sa však vôbec nemusí týkať len pracovnej sféry, a preto by o týchto príznakoch mali vedieť všetci.

syndrom vyhorenia

Príznaky vyhorenia, ktoré je možné spozorovať

Keďže vyhorenie súvisí s duševným zdravím a psychikou človeka, najčastejšie dochádza k týmto príznakom:

  • veľký stres sa prejavuje problémami v práci a v rodine;
  • človek má veľký problém sa rozhodnúť;
  • dochádza k veľkej vyčerpanosti a únave hneď po prebudení; ľudia často problém s únavou kompenzujú nadmerným množstvom príjmu kofeínu;
  • môžu nastať zdravotné problémy, bolesti chrbtice, svalov, obezita, ťažkosti s dýchaním a podobne;
  • aj pozitívne zmýšľajúci človek začne myslieť negatívne;
  • človek si prácu nosí aj domov;
  • človek sa cíti menejcenný, nestará sa o seba a podlieha rôznym pokušeniam;
  • aj pri maximálnom výkone nedosahuje zamestnanec výkon ako predtým;
  • pri vyhorení dochádza k častému pocitu nespokojnosti;
  • dochádza k strate motivácie;
  • pri vyhorení nemá človek čas na svoje záľuby, rodinu a priateľov, všetok svoj čas venuje práci.

Spôsoby, ako syndrómu vyhorenia predísť

O vyhorení sa v poslednej dobe hovorí pomerne dosť často. Je to aj z toho dôvodu, že mnoho Slovákov zažilo syndróm vyhorenia. Teraz, keď je toľko informácií o tomto probléme, je možné vyhoreniu predísť. Predovšetkým by ste mali vedieť, že syndróm vyhorenia môže postihnúť kohokoľvek, nezáleží to vôbec od profesie, dokonca sa to nemusí týkať len pracovnej sféry. Medzi spôsoby, vďaka ktorým je možné predísť syndrómu vyhorenia patrí:

Nastavte si správny time management

Nastaviť si správny time management sa týka nielen pracovnej sféry, ale celkovo vo všetkom. Je potrebné si urobiť harmonogram úloh, aby ste vedeli, čo musíte urobiť dnes, tento týždeň, mesiac, či dokonca tento polrok. Plánovanie je veľmi dôležité. Nezabudnite si vytvoriť čas na záľuby, rodinu, priateľov, zábavu a spoznávanie nových vecí. Práve to vedie k motivovaniu, šťastnému a plnohodnotnému životu. Práca vám nikdy neutečie a vždy je všetko možné posunúť o pár hodín či dní neskôr.

time management

Nepreceňujte svoje schopnosti

Aj jedna maličkosť, ktorú by ste za bežných okolností zvládli za 10 minút, vám niekedy môže trvať pol hodiny. Nepodceňujte sa, ale taktiež nepreceňujte svoje schopnosti. Práve vtedy, keď si na svoju hlavu naložíte toho veľa, môže skôr nastať syndróm vyhorenia. To, že pracujete 8 hodín denne, má svoj zmysel. Práve zvyšok času by ste mali venovať sebarozvoju, oddychu a socializácii. Stanovte si vždy denný limit, koľko budete pracovať, neodporúča sa však pracovať viac než 10 hodín denne, pretože vaša pozornosť, sústredenosť a efektivita bude klesať. Z dlhodobého hľadiska je práve toto veľmi dôležitý faktor.

Doprajte si maximálny oddych

Minimálne 6 – 8 hodín denne je potrebné venovať kvalitnému spánku. Za kvalitný spánok sa považuje ničím nerušený spánok, počas ktorého sa vyplavuje melatonín. Dopriať oddych si môžete aj pri čítaní kníh, pozeraním obľúbených seriálov či strávením času s priateľmi. Ide v podstate o čas, kedy dovolíte vášmu mozgu, aby spomalil, oddýchol si a nemyslel na prácu. Ako oddych môžete zvoliť meditáciu, cvičenie, masáž, wellness a podobne.

Snažte sa vyhýbať stresu

Stresu sa, pravdepodobne, nevyhnete. Navyše stres má aj pozitívne účinky, avšak len v momente, kedy sa z neho nestáva zvyk. Pod stresom je mnoho ľudí viac kreatívnych či efektívnejších. Avšak dlhodobý stres vedie k zdravotným problémom a k syndrómu vyhorenia. Preto sa za každých okolností snažte vyhýbať stresu. Ak vás čaká nepríjemné stretnutie s klientom, kolegom či šéfom, vopred sa na to pripravte.

stres

Venujte pozornosť signálom, ktoré vám vysiela vaše telo

Vaše telo vám dáva jasne najavo, že sa s vami niečo deje. Možno vám chýba len spoločnosť či oddych alebo to môže byť niečo iné. Ak si však všímate na sebe zdravotné zmeny, ako bolesť chrbta, krku či svalov a doteraz ste takéto zmeny na tele nezaznamenali, môže ísť o problém, ktorý súvisí s vyhorením. Áno, tieto časti tela vás môžu bolieť aj z iných dôvodov, avšak vždy ide o signály, kedy treba spozornieť a nájsť príčinu vzniku.

Nastavte si svoje hranice a hovorte „nie“

Naučte sa delegovať povinnosti a prácu, spolupracujte so svojimi kolegami, nechajte zodpovednosť aj na iných a nastavte si svoje hranice. Nie ste stroj, ktorý je tu len od toho, aby vždy pracoval. Nájdite si vždy čas aj na seba a hovorte ľuďom nie. Nastavte si svoje hranice a priority.

Vyhnite sa užívaniu liekov

Najskôr je potrebné zistiť príčinu bolesti, až tak konať. Avšak časté užívanie liekov na bolesť hlavy, podporu spánku či užívanie sedatív, má negatívny vplyv na organizmus. Vyhnite sa tiež častému príjmu kofeínu, alkoholu, cigariet či cukru. Všetky tieto závislosti sa môžu odzrkadliť aj na vašom zdravotnom stave, či okamžite alebo v budúcnosti. Ak ste unavení, oddýchnite si.

vyhybajte sa stresu

Vyhorenie a stres idú ruka v ruke

Stres a vyhorenie spolu úzko súvisia. Pozor si treba dávať  najmä pri dlhodobom strese, pretože práve ten vedie k syndrómu vyhorenia. Skúste sa stresu vyhýbať, dopriať si vždy kvalitný spánok, nastaviť si správny time management a venovať sa svojim priateľom, rodine a záľubám. Prijímajte dostatočné množstvo tekutín, vitamínov a minerálov a zapojte do svojho dňa aktívny šport.

Comments are closed.