Flexibilný pracovný čas: výhody a nevýhody

Chcete si užívať viac voľného času, tráviť svoj čas viac s rodinou alebo vykonávaním svojich obľúbených aktivít? K tomu vám pomôže flexibilný pracovný čas. Pracovný čas, ktorý bol v minulosti nepredstaviteľný, je dnes už štandardom, ktorý prináša mnoho výhod a nevýhod.

Flexibilný pracovný čas v kancelárii

Flexibilný pracovný čas patrí medzi benefity, ktoré vám v práci môžu navrhnúť. Ide o pružný čas, ktorý je v zákonníku práce definovaný ako spôsob rovnomerného alebo nerovnomerného rozvrhnutia pracovného času, ktorý zamestnávateľ môže zaviesť kolektívnou zmluvou alebo po dohode so zástupcami zamestnancov. Flexibilný pracovný čas je rozdelený na základný pracovný čas a voliteľný pracovný úsek:

  • Základný pracovný čas je doba, kedy zamestnanec musí byť v práci k dispozícii, teda zamestnanec musí byť v tom čase na pracovisku.
  • Voliteľný pracovný úsek je čas, v ktorom je zamestnanec naopak povinný byť na pracovisku v takom rozsahu, aby si odpracoval prevádzkový čas.

Dôležité je však vedieť, čo je prevádzkový čas. Prevádzkový čas je celkový pracovný čas, ktorý je zamestnanec povinný odpracovať. Z toho dôvodu môže byť prevádzkový čas 8 hodín, avšak základný pracovný čas môže byť 6 hodín a voliteľný pracovný úsek napríklad 2 hodiny. Dĺžka pracovnej zmeny však môže byť maximálne 12 hodín. Uplatniť flexibilný pracovný čas však nie je možné vo všetkých sférach, ako napríklad v zdravotníctve, školstve alebo v spoločnostiach, kde je prísne daná pracovná doba a pracuje sa napríklad na 3 zmeny. Nastaviť flexibilný pracovný čas vzniká na základe zmluvy medzi zamestnancom a zamestnávateľom a závisí tiež od povahy práce. V súčasnosti už viac než 75 % firiem, ktoré si to môžu dovoliť, dávajú ako výhodu flexibilný pracovný čas alebo prácu na home-office.

praca v kancelarii

Výhody a nevýhody flexibilného pracovného času

Každý typ práce a pracovnej doby prináša mnoho výhod, ako pre zamestnanca, tak aj pre zamestnávateľa a spoločnosť. Mnohé firmy umožňujú v súčasnosti prácu na flexibilný pracovný čas, ktorý prináša výhody pre obe strany. Samozrejme, tento typ práce má aj svoje nevýhody a nie je možné ho uplatniť vo všetkých pracovných odvetviach a vo všetkých spoločnostiach.

Výhody flexibilného pracovného času

Niektoré odvetvia, prípadne zamestnávatelia nevyžadujú od svojich zamestnancov pracovný čas stanovený na 9.00-17.00. Výhodou je, že si svoj čas viete rozvrhnúť podľa svojich potrieb. Flexibilný pracovný čas teda vplýva aj na blahobyt zamestnancov, pozitívny vzťah vzhľadom k firme, ku kolegom a k samotnej práci, ktorú vykonávajú s chuťou a radosťou. Výhodou využívania tohto typu pracovného času je skvalitnenie života, zdravia a nastavenie denného biorytmu, keďže sú 2 typy ľudí. Niektorí radi pracujú skoro ráno a iní sú produktívnejší v poobedňajších hodinách. V prípade, že je umožnený tento typ práce v rôznych spoločnostiach, môžu sa do nej zapojiť aj starší ľudia alebo znevýhodnení ľudia a ľudia s hendikepom, ktorí nemôžu pracovať nepretržite 8 hodín. Výhody flexibilného pracovného času sú aj na strane zamestnávateľa, keďže pri tejto pracovnej dobe sú zamestnanci produktívnejší a efektívnejší. Hlavnou výhodou je tak najmä získanie väčšieho času na osobný rozvoj, vybavenie dôležitých záležitostí, šport, záľuby a upevňovanie vzťahov s rodinou a priateľmi.

Nevýhody flexibilného pracovného času

Nevýhodou je, že mnohí zamestnanci nie sú k dispozícii vo firmách často v urgentných prípadoch, ktoré však prichádzajú nečakane a mimo ich pracovnej doby, kedy by za bežných okolností ešte boli v kanceláriách. Nevýhodou taktiež je, že tento typ pracovného času nie je možné uplatniť vo všetkých sférach. Aj keď flexibilný pracovný čas ponúka mnoho výhod, nie je vhodný ani pre všetky typy ľudí. Niektorí jednoducho potrebujú prísne danú pracovnú dobu. Často dochádza tiež k nejasnostiam, ak nie je dobre nastavené plánovanie úloh, prípadne v danom čase nie sú všetci zamestnanci vo firme k dispozícii. Nevýhodou je aj strata kontroly.

lekar v praci

Formy flexibilného pracovného času

Flexibilný pracovný čas je vhodný najmä pre rodiny s deťmi, pre študentov, ale aj zdravotne postihnutých ľudí či napríklad pre seniorov. Predovšetkým je možné tento typ pracovného času nastaviť v profesiách, ktoré sa vykonávajú v kanceláriách a ktoré si nevyžadujú špeciálne vybavenie. Môže ísť o ľudí pracujúcich v kreatívnej sfére, marketingu, ale veľmi často ju využívajú aj novinári, redaktori, umelci, programátori, prekladatelia a podobne. Často však dochádza k rôznym kombináciám pracovného času. Môže ísť o:

  • Flexibilnú alebo individuálnu pracovnú dobu
  • Zdieľanie pracovného miesta
  • Prácu z domu
  • Teleworking
  • Stlačený pracovný týždeň
  • Prácu na skrátený úväzok
  • Príležitostnú práca
  • Manažérsku zmluva
  • Požičiavanie zamestnancov
  • Prácu na zavolanie

Flexibilný pracovný čas má mnoho výhod a určite patrí medzi pracovné benefity, ktoré mnohé spoločnosti v súčasnosti ponúkajú. Dôležité je však dohodnúť sa so svojim zamestnávateľom na podmienkach a rozmedzí pracovného času, kedy musíte byť v kancelárii k dispozícii. Odpracovať by ste však mali 40 hodín za týždeň.

Comments are closed.