Tipy na pohodlné a zdravé sedenie v kancelárii

O dlhodobom sedení sa hovorí ako o novodobom fajčení. Aj práca za počítačom môže spôsobovať rôzne zdravotné problémy, ktoré najčastejšie vznikajú z dôvodu nesprávneho sedenia a držania tela. Aby ste predišli týmto problémom a zlepšili produktivitu pri práci, je dobré mať zdravé, efektívne a najmä pohodlné sedenie. Toto sú tipy, ako efektívne pri práci sedieť správne a efektívne.

Vytvorenie pohodlného pracovného sedenia

Vytvorenie pohodlného pracovného sedenia a prostredia vplýva aj na pracovnú morálku. Nemôžete očakávať, že poskytnete maximálny výkon, ak sa necítite dobre. Okrem toho nie je nič horšie, ako sedieť v práci na nepohodlnom sedadle priemerne 6-8 hodín. Rýchlym spôsobom, ako opäť naštartovať svoju pracovnú morálku, je zadovážiť si pohodlnú stoličku a naučiť sa správne spôsoby sedenia. Vďaka tomu zlepšíte nielen svoju produktivitu, ale aj zdravie. Totižto dlhodobé a krátkodobé účinky nesprávneho sedenia môžu byť škodlivé na zdravie, vrátane:

  • slabých nôh,
  • stuhnutého krku a ramien,
  • úzkosti a depresie,
  • bolesti rúk,
  • naberania váhy.

Práve správne sedenie pri práci môže všetky tieto nežiadúce účinky odstrániť, ako na to?

sedenie za stolom

Usporiadajte si svoje pracovné miesto

Veľká časť správneho nesedia nesúvisí ani tak s výberom stoličky, ako so zásadami, ktoré je potrebné pri sedení dodržiavať. Pred začatím pracovného dňa si preto položke otázky:

  • Sú všetky veci, ktoré k práci potrebujem, na dosah ruky?
  • Je moja klávesnica nastavená tak, aby zabezpečila maximálny komfort pre moje zápästia, krk či ramená?
  • Sú moje oči v úrovni obrazovky?

Pokiaľ ste na tieto otázky odpovedali záporne, potom by ste mali najskôr začať s úpravou so správnym nastavením svojho pracovného stola, aby spĺňal všetky tieto požiadavky.

Naučte sa správne spôsoby sedenia

Vďaka správnemu sedeniu môžete predísť rôznym zdravotným komplikáciám. Správne zásady sa však netýkajú len chrbtice, ale aj rúk či nôh. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako by ste mali pri svojej práci sedieť:

  • Aby ste sa vyhli bolesti chrbtice alebo rúk či krku, mali by ste sa snažiť sedieť čo najviac vzpriamene. Uistite sa, že horná časť chrbta je rovná a spodná je zakrivená podľa tvaru stoličky. Pokiaľ však vaša stolička neposkytuje správnu oporu chrbtice, môžete si priniesť vankúš navyše. Správna opora je pre chrbát veľmi dôležitá, pretože nesprávne sedenie môže spôsobovať bolesť krížov, ale aj herniáciu platničiek či kyfózu.
  • Vystreté alebo natiahnuté ruky príliš dopredu môžu spôsobovať bolesť ramien a hornej časti chrbta. Tomu sa vyhnete tak, že ruky budete mať v 90-stupňovom uhle. Ruky musia byť v pokoji a najlepšie opreté o lakťové opierky.
  • Dlhé a navyše nesprávne sedenie môže spôsobovať veľké problémy. Nohy by ste mali mať rovnako v 90-stupňovom uhle od tela. Kolená by mali byť nižšie než bedrá a chodidlá umiestnené celou plochou na zemi. Zabudnite na prekrížené nohy, pretože to môže spôsobovať zlý prietok krvi. Okrem toho zlé sedenie taktiež vplýva na chrbticu.

Nesprávne sedenie pri práci za stolom

Príliš ohnutý chrbát, spadnuté ramená, prekrížené nohy alebo nesprávne umiestnenie obrazovky môže vplývať na celkové zdravie. Najmä z dlhodobého hľadiska takéto nesprávne sedenie môže výrazné ovplyvniť zdravie. Preto vám prinášame návod, ako správne sedieť aj v obrazovej forme, ktorá by vám mohla pomôcť.

Vylepšite svoje kancelárske priestory podľa zásad

Pokiaľ vám vaša pracovná pozícia neumožňuje sa na malý okamih na chvíľu prejsť, potom to môžete vylepšiť aj inak. Nikto nechce celý deň v práci sedieť. Našťastie boli vyrobené stoly, ktoré si viete polohovať a prispôsobovať. Vďaka tomu sa pri svojej práci môžete aj postaviť a tým zmeniť polohu a držanie tela. To isté platí aj v prípade stoličky. Tá by mala byť pevná, no zároveň polohovateľná, aby ste si vedeli nastaviť jej výšku, ale aj sklon opierky. Na produktivitu a zdravie vplývajú celkovo kancelárske priestory, v ktorých pracujete. Ak hľadáte nové kancelárske priestory za dobrú cenu vo vynikajúcej lokalite v priamo v Bratislave, neváhajte nás kontaktovať do Jarošova Office Centre. Dohodnite si obhliadku priestorov ešte dnes.

Comments are closed.