7 tipov, ako urobiť zo starých priestorov modernú kanceláriu

Zvažujete nad rekonštrukciou svojich starých kancelárskych priestorov alebo sa sťahujete do nových? Zariaďte si kanceláriu podľa najnovších módnych trendov, vďaka ktorým sa budete v práci cítiť príjemnejšie a vaša produktivita a efektívnosť vzrastie.

Open space – áno alebo nie?

O tomto trende ste už pravdepodobne veľakrát počuli. Moderné kancelárie sú zväčša vyskladané z viacerých open space miestností. Avšak pracovať v open space kancelárii prináša množstvo výhod, ale aj pár nevýhod. Preto sa vopred musíte rozhodnúť, čo od takéto priestoru očakávate. Ak chcete, aby váš pracovný tím medzi sebou komunikoval, navzájom sa spoznával a vytvoril si medzi sebou priateľský vzťah, určite choďte do open space kancelárie. V takýchto priestoroch dokážu vaši zamestnanci medzi sebou brainstormovať a radiť sa. Výhodou týchto miestností je flexibilita, svetlosť, vzdušnosť, sloboda, ale tiež ekonomické využitie priestorov, keďže miestnosť je bez zbytočných stien a priečok. Bohužiaľ, takýto priestor ponúka aj jednu veľkú nevýhodu, a to ruch, v ktorom sa niektorí vaši zamestnanci nemusia vedieť sústrediť na prácu. V takomto prípade vytvorte aj alternatívnu miestnosť, v ktorej sa zamestnanci budú vedieť zavrieť, ak to budú potrebovať. Prípadne vytvorte viacero open space miestností, do ktorých rozdelíte jednotlivé tímy zložené z pracovníkov rovnakého zamerania. Moderným prvkom medzi miestnosťami môžu byť aj sklené priečky, ktoré vás neoberú o prirodzené svetlo, ktoré je pri práci dôležité.

open office

Kuchyňa či zasadacia miestnosť

Či už chcete ísť do moderných prvkov alebo nie, určite nezabúdajte na tieto dve miestnosti. Zasadačka je veľmi dôležitou miestnosťou, v ktorej budú prebiehať všetky rokovania s klientmi, či porady a brainstormingy so zamestnancami. Zasadacia miestnosť by mala byť vybavená jednoducho, aby vás v nej nič nerušilo a mala by byť uzatvárateľná, aby ste v nej mali pokoj a súkromie. Samozrejme, netreba zabúdať aj na dôležitosť kuchyne, kde vaši zamestnanci a kolegovia môžu príjemne tráviť čas obeda, či efektívne tráviť pauzy od práce.

zasadacia miestnost

Chill out zóna

Dlhodobé sedenie je novodobé fajčenie, a teda neprispieva zdraviu človeka. Preto je chill out zóna dôležitá. Vybavenie chill out zóny by malo viesť k lepšiemu výkonu vašich zamestnancov a zvýšiť kreativitu. Rovnako je chill out zóna určená na oddych, načerpanie novej energie, prípadne na precvičenie tela. Preto zvážte, ako zariadite vašu chill out zónu. Tieto miestnosti sú takisto kreatívnym priestorom, to znamená, že sú farebnejšie a hravejšie ako zvyšok kancelárskeho priestoru. Ozvláštniť ho môžete aj o prvky zelene, či dreva, ktoré pôsobia na človeka relaxačne. Dôležité je oddeliť pracovný a oddychový čas, aby boli oba plnohodnotné.

chill out zona

Na čo nezabúdať?

Akými miestnosťami by mala disponovať vaša kancelária sme si už povedali, avšak veľmi dôležité je aj to, aké konkrétne vybavenie budú jednotlivé miestnosti obsahovať. Dbajte predovšetkým na zdravie zamestnancov, aby svoju prácu dokázali vykonávať bez ťažkostí. Preto vybavte kancelárie pohodlnými stoličkami a stolmi, ktoré sa budú vedieť prispôsobiť potrebám zamestnanca tak, aby prechádzali dlhodobým zdravotným problémom.

pohodlna kancelaria

Kancelársky minimalizmus

Všetkého veľa škodí a tak je to aj pri zariaďovaní kancelárie.  Vďaka minimalizmu dosiahnete poriadok, ktorý by pri práci mal byť, aby vašich kolegov a zamestnancov nič nerušilo a priestor pôsobil prehľadne a čisto. Preto si vopred rozmyslite, ako zariadite svoju kanceláriu. Urobte si poriadok aj medzi papiermi a dôležitými faktúrami. Okrem toho, takýto poriadok vnesie kancelárii eleganciu a čistotu, čo môže urobiť dobrý dojem aj na vašich klientov.

minimalizmus

Od podlahy až po strop

Okrem zariadenia v modernom štýle si dajte záležať aj na výbere farebného prevedenia vybavenia a stien miestností. V posledných rokoch je veľmi moderný industriálny štýl, ktorý je nadčasový. Tento štýl sa vyznačuje tmavými farbami a kovovými, či drevenými prvkami. Na rozdiel od iných štýlov sa snaží všetky nedokonalosti odkryť, a preto vám pokojne môžu v kancelárii trčať rôzne káble či potrubie zo stien. Je potrebné tiež zvážiť, či si vyberiete tmavé odtiene stien a podláh alebo využijete len tmavé prvky, ktoré dotvoria celkový dojem, pretože tmavé farby utlmujú a pôsobia skľučujúcejšie než tie svetlé. Dôležité je preto vybrať aj vhodný odtieň svetiel. Najoptimálnejšie sú šetrné LED svetlá, ktoré sa neprehrievajú. Farbu kancelárie pokojne môžete prispôsobiť aj vašej korporátnej farbe, ktorú využívate v logu, prípadne ktorou sa vaša firma prezentuje. Inšpirovať sa môžete aj kanceláriami svetových značiek.

tmava kancelaria

Biofilný dizajn

Ak chcete do miestností vniesť trochu domáceho príjemného vzhľadu a zároveň byť ekologický, určite nezabudnite ani na zelené rastliny. Tie majú mnoho výhod. Či už je to prispôsobenie klimatizácie v miestnosti, čistenie vzduchu, odbúravanie stresu, ale tiež pomáhajú pri zlepšení nálady a prispievajú k rýchlejšej regenerácii či tvorivosti. Výber zelených rastlín by mal byť založený aj na tom, či sa o rastliny viete starať. Ak to tak nie je, vyberte si skôr rastliny nenáročné na starostlivosť. Biofilný dizajn nie je len o rastlinách, ale aj iných dekoráciách v prírodnom štýle, avšak nepreháňajte to s nimi, aby ste sa stále držali minimalistického štýlu.

biofilna kancelaria

Ak potrebujete nové kancelárske priestory, pokojne nás kontaktujte, prípadne si vyskladajte svoju vlastnú kanceláriu na základe nášho konfigurátora.

Comments are closed.