HYGGE: Dánska inšpirácia v pracovnom prostredí

Hygge predstavuje dánsky koncept alebo životný štýl, ktorým je možné vytvoriť útulne miesto a pohodlie kdekoľvek, aj v pracovnom živote. Vďaka prvkom hygge sa tak aj v kancelárskych priestoroch a v pracovnom prostredí budete cítiť príjemne, šťastne a podobne ako doma.

Čo je hygge a ako ho vniesť do pracovného života?

O Dánoch sa hovorí, že patria k najšťastnejším národom na svete, a to aj napriek tomu, že nemajú ideálne krásne a slnečné počasie. Je však veľmi pravdepodobné, že sú šťastní aj vďaka útulnému dánskemu životnému štýlu hygge, ktorý predstavuje škandinávske tajomstvo šťastia. Na pojem hygge neexistuje žiaden ekvivalent a nie je možné ho preložiť. Je to  v podstate pocit, ktorý si môžete vytvoriť kdekoľvek. Do pracovného života a prostredia je možné ho vniesť nielen prvkami, ktoré vytvárajú útulný priestor, ale aj zmenou myslenia.

Hygge v kancelárskych priestoroch

Okrem útulného priestoru je tiež potrebné vytvoriť v kancelárskych priestoroch pocit združovania a komunitu ľudí, s ktorými trávite najviac času. Ide tak o vytvorenie príjemného priestoru medzi ľuďmi na pracovisku, ktorí vám dodávajú počas dňa dobrú náladu a podporujú vás v tom, čo robíte, pretože jeden zo základných konceptov hygge je cítiť sa príjemne a bez stresu.

hygge je o priatelstve

Ideálny pracovný priestor

Cítiť sa v práci príjemne je veľmi dôležité, pretože až 2/3 svojho času človek venuje práve svojmu zamestnaniu. Okrem dobrého kolektívu je tiež potrebné si vytvoriť priestor, v ktorom sa budete cítiť príjemne, pohodlne a v ktorom nebudete stagnovať. Preto si vytvorte na pracovnom stole svoj vlastný priestor, zútulnite si ho čímkoľvek, čo vám zlepší náladu. Milujete kávu a máte svoj obľúbený hrnček, z ktorého vám káva chutí viac? Prineste si ho do práce, pretože aj to patrí do hygge.

Zdravé kancelárske priestory

Zdravé kancelárske priestory, ktoré zahŕňajú množstvo zelene, dokážu pomôcť pri pocite únavy, v koncentrácii, ale aj v duševnej pohode. Okrem toho zdravé zelené prostredie zlepšuje náladu a zvyšuje produktivitu či kreativitu. Samozrejme, má aj mnoho zdraviu prospešných účinkov.

zelen v kancelarii

Čím viac svetla, tým viac Hygge

Jeden zo spôsobov, ako mať kanceláriu v tomto škandinávskom koncepte, je vniesť do nej čo najviac prirodzeného svetla. Preto je dobré mať otvorenú kanceláriu s veľkými oknami, cez ktoré vám slnko bude priamo svietiť. Ak však nemáte možnosť prirodzeného svetla, potom použite stolové lampy alebo sviečky, ak vám to kancelária umožňuje, pretože aj tie pomáhajú vytvoriť útulné priestory.

Dizajn kancelárie rozhoduje

Vytvoriť si útulnú kanceláriu je pri hygge rozhodujúce. Avšak, nie je možné konkrétne povedať, čo si do svojej kancelárie máte umiestniť, pretože pre každého zamestnávateľa a zamestnanca môže ideálna kancelária, v ktorej sa bude cítiť príjemne, vyzerať inak. Koncept hygge však zahŕňa pohodlie a ak vo svojej kancelárii vytvoríte pohodlné sedenie s vankúšmi, mäkkou dekou a hlavne, ktoré bude menej formálne ako pracovanie za klasickým stolom, potom ste bližšie k šťastnejšiemu pracovnému prostrediu.

 

 Jednoduchosť a detaily

Mnoho pracovných pozícií si vyžaduje multitasking, ktorý sa pri hygge neuplatňuje. Pri tomto koncepte je potrebné sa skôr zamerať na jednu činnosť, ktorá bude vykonaná rýchlejšie a kvalitnejšie. Okrem toho hygge zahŕňa aj detaily, avšak skôr ide o maličkosti, ktoré dokážu zlepšiť náladu a súdržnosť medzi kolektívom. Potešte svojich kolegov nejakou drobnosťou, prineste do práce sladkosť alebo nejaký koláč, pretože to robí ľudí šťastnejšími.

Príjemná hudba pomáha

Príjemnú atmosféru v kancelárskych priestoroch je možné vytvoriť aj vďaka hudbe. Vytvorte si zoznam skladieb, ktoré máte najradšej a ktoré vás môžu pri práci povzbudiť. Na druhej strane majte v zálohe aj zoznam skladieb, ktorý vám pomôže sa na prácu sústrediť a ktorý nebude negatívne ovplyvňovať vašich kolegov.

hudba je hygge

Nájdite si svoju hygge kanceláriu

Hygge, samozrejme, nie je len o dokonalých kancelárskych priestoroch, ale aj o ľuďoch, ktorí s vami pracujú. Tých vám však my nájsť nevieme, ale ak hľadáte kanceláriu, ktorá bude presvetlená a v ktorej si viete vytvoriť maximálne hygge prostredie, potom nás pokojne môžete kontaktovať do Jarošova Office Centre.

Comments are closed.