Aké sú výhody vlastných kancelárií a coworkingu?

Nebaví vás po pandémii s Covid-19 pracovať z domu? Presuňte sa do coworkingových centier alebo si prenajmite vlastné kancelárske priestory. Aký je medzi nimi rozdiel a aké výhody tieto priestory ponúkajú? Prezradíme vám viac.

Coworking alebo zdieľaná kancelária

Slovo coworking predstavuje pracovný priestor, v ktorom viacero firiem alebo špecialistov vykonáva prácu nezávisle od seba. V podstate je to spoločný kancelársky priestor s pripojením na internet, ktorý umožňuje pracovníkom zdieľať svoje skúsenosti, hodnoty, ale aj nápady a využívať synergický efekt na motiváciu a sústredenie na výkon svojej práce. Najčastejšie tieto zdieľané kancelárie využívajú ľudia, ako programátori, dizajnéri, makléri, marketingoví špecialisti, ale aj obchodníci, umelci a malé začínajúce firmy.

Výhody coworkingu

Pri výhodách coworkingu určite musíme spomenúť najmä to, že práca v takýchto priestoroch vplýva najmä na výkonnosť a psychiku. Táto výhoda sa predovšetkým uplatňuje u tých, ktorí počas pandémie s koronavírusom pracovali z domu. Oddeliť pracovný a súkromný život je pomerne dosť náročné, a tomu sa pri práci v coworkingu veľmi darí. Okrem toho je možné v zdieľaných kanceláriách tiež nadviazať kontakt s cudzími ľuďmi a zlepšiť si tak komunikačné schopnosti.

Výhodou coworkingových priestorov je tiež neustále pripojenie na internet, vždy pripravený čistý pracovný stôl a kancelárska stolička, voľné mítingové priestory a dispozícia k tlačiarni. Zásadnou výhodou týchto priestorov je aj vlastný time management a možnosť okamžitého využitia profesionálnych priestorov, ktoré si nevyžadujú žiadne investičné náklady.

Nevýhody coworkingu

Coworking je zväčša otvorený priestor, ktorý môže využívať skutočne ktokoľvek. Preto ak patríte k introvertom, ktorí majú problém so spoznávaním nových ľudí, potom coworkingový priestor nebude pre vás to pravé orechové. Ďalšou nevýhodou môže byť hluk a ruch. Napriek tomu, že ide o priestor, v ktorom sú ľudia sústredení na prácu, môže sa stať, že tam nastane ruch, ktorý sa neskôr môže odzrkadliť aj na vašej sústredenosti pri práci.

Pre niekoho výhodou, pre iného nevýhodou môže byť aj cena pri dlhodobom využívaní coworkingových priestorov. Ak potrebujete priestor na prácu len na niekoľko hodín a len občasne, potom sú tieto priestory pre vás. Na druhej strane ak hľadáte priestory, ktoré budete využívať pravidelne, potom cena už môže byť porovnateľná s vlastným kancelárskym priestorom.

kancelarske priestory

Coworkingové priestory na Slovensku

V súčasnosti je na Slovensku už mnoho coworkingových priestorov, ktoré ponúkajú profesionálny priestor. Pred návštevou takéhoto priestoru je však potrebné si vytvoriť rezerváciu. Preto to vždy urobte skôr, keďže počet miest na daný termín môže byť obmedzený. Takýto problém pri vlastných kancelárskych priestoroch však nenastane.

Vlastné kancelárske priestory

Uvedomujeme si, že coworkingové spoločné priestory nemusia byť pre každého. Ak máte radi trochu súkromia či svoj pracovný kolektív, s ktorým sa vám pracuje najlepšie, potom odporúčame nájsť si vlastné kancelárske priestory. Vlastné kancelárie tiež odporúčame všetkým, ktorí potrebujú stabilné miesto a vyžadujú si disciplinovanosť a kontrolu nad prácou. Výhodou kancelárií je tiež to, že sa nemusíte nikomu prispôsobovať, máte vlastnú poštovú adresu a oddelený súkromný a pracovný život.

Výhodou kancelárskych priestorov je aj vyskladanie si vlastných flexibilných priestorov na mieru podľa vašich požiadaviek. Tiež si môžete vybrať vlastnú lokalitu a pracovať so svojimi kolegami, s ktorými môžete upevňovať dlhodobejšie vzťahy. Kancelárie môžu mať ako jednotlivci, tak aj veľké spoločnosti či začínajúce firmy, ktorým sa najmä z finančného hľadiska oplatí prenajať vlastné kancelárie.

kancelarske priestory

Coworkingové zdieľané priestory nie sú pre každého, a preto ak hľadáte vlastné kancelárske priestory s profesionálnymi službami, neváhajte nás kontaktovať do Jarošova Office Centre.

Comments are closed.