Zariaďte si svoju kanceláriu v industriálnom štýle

O industriálnom štýle sa často hovorí ako o priemyselnom, ktorý sa začal objavovať už v 18. storočí. Vzniku industriálneho štýlu predchádzalo najmä vynájdenie elektriny. V tom čase bolo v miestnosti nedostatočné množstvo svetla, ktoré sa riešilo napríklad veľkými oknami. Aké iné prvky sú pre industriálny štýl charakteristické a ako si jednoducho zariadiť kanceláriu v tomto štýle? Prezradíme vám.

Industriálny štýl

Industriálny štýl je veľmi charakteristický a na prvý pohľad jednoducho rozpoznateľný. Čerpá inšpirácie predovšetkým zo starých priemyselných oblastí. Tieto inšpirácie a prvky je v súčasnosti možné aplikovať či už pri zariaďovaní domácností alebo kancelárií. Pre industriálny štýl sú typické najmä:

  • holé steny z tehál a podlahy z betónu, prípadne steny s betónovým vzhľadom
  • nedokončený vzhľad
  • veľké okná
  • vysoké stropy
  • kombinácia dreva a kovu
  • využitie recyklovaných materiálov
  • odolný nábytok
  • odkryté potrubia a trčiace káble
  • neutrálne odtiene prírodných farieb
  • minimálne, takmer žiadne doplnky
  • využívanie kontrastov

Nemusíte byť interiérový dizajnér, aby ste si kanceláriu v industriálnom štýle vedeli zariadiť. Stačí jednoducho dodržať tieto kroky.

Praktickosť a minimalizmus

Kancelárie a kancelárske priestory sú miestom, v ktorom ľudia trávia pomerne veľa času, a preto by mala byť zariadená tak, aby vás v nej nič nerušilo. Zároveň by kancelárie mali byť praktické a príjemné, aby ste sa v nej cítili dobre. Výhodou industriálneho štýlu je pomerne strohé zariadenie, ktoré vás pri práci nebude rušiť a vplývať na vašu produktivitu.

kancelaria

Otvorený koncept

Industriálny štýl vychádza z dizajnu priemyselných oblastí, a preto je pre neho charakteristický najmä otvorený priestor, ktorý je možné dosiahnuť zvolením tých správnych nábytkov a doplnkov. V posledných rokoch sa stretávame často s otvorenými kanceláriami, ktoré ponúkajú zamestnancom mnoho výhod. O týchto výhodách sa dočítate v našom predchádzajúcom článku.

Nedokončené detaily

Najmä „nedokončené“ detaily sú typické pre kancelárie v industriálnom štýle. Vďaka neopracovaným stenám z betónu, ktoré vyzerajú „poškodene“ a tehlových stien spoznáte, že je kancelária zariadenia v industriálnom štýle. Okrem týchto prvkov je pre industriálny štýl charakteristické aj odhalené potrubie, rôzne trčiace káble či odhalené kovové trámy. Tento štýl je v súčasnosti veľmi obľúbený a moderný, pôsobí čisto a hodí sa pre rôzne odvetvia, napríklad pre kreatívcov, priemyselné odvetvia, IT segment a podobne.

Industriálny nábytok v kancelárskych priestoroch

Dôležitou súčasťou kancelárii je aj nábytok. V tomto prípade je potrebné nájsť najmä drevený nábytok, ktorý bude mať kovové prvky. Preto pokojne kombinujte nábytok z dreva a kovu, pretože aj ten je pre industriálny štýl charakteristický. Na uloženie vecí zvoľte otvorenú alebo uzavretú kovovú komodu alebo regál a pri výbere pracovného stola sa opäť inšpirujte kombináciou kovu a dreva. Pri práci v kancelárii je dôležité myslieť aj na pohodlie, preto pri výbere pracovnej stoličky myslíte práve na pohodlie, nie na dizajn. Pokojne môžete zvoliť aj koženú stoličku, ktorá sa bude k tomuto štýlu dokonalo hodiť. Pre industriálny dizajn sú typické aj odolné, masívne nábytky z dreva a z recyklovaných materiálov.

Minimalistické kovové doplnky

Na vytvorenie tej pravej industriálnej atmosféry vo vašej kancelárii budete potrebovať aj minimalistické kovové doplnky. Predovšetkým sa zamerajte na kovovú lampu, ktorá môže byť v čiernej, sivej alebo mosadznej farbe. Osvetlenie je v industriálnom štýle veľmi dôležité. Okrem veľkých okien tak myslíte aj na nízko zavesené kovové lampy s odhalenými káblami a žiarovkami.

Čo sa týka iných doplnkov a dekorácií, tento štýl zbytočne nepúta mnohými doplnkami a udržiava si čistotu a priestrannosť. Snaží sa tak nezahlcovať priestor. Ako dekoráciu však môžete použiť knihy, predmety z kovov, kože, číreho alebo zeleného skla, staré fotografie, industriálne nástenné hodiny, kovové debničky či betónové kvetináče. Útulnosť kancelárii dodajú aj koberce, vankúše a vintage prvky.

kancelaria

Interiérové farby v kancelárii

Pre industriálny štýl je rovnako charakteristické využitie prírodných neutrálnych odtieňov. Neutrálna podkladová farba opticky zväčší vašu kanceláriu a vytvorí pocit otvoreného priestoru. Využiť môžete takisto zemité odtiene, ktoré budú v kombinácii s bielou, sivou a čiernou vyzerať dokonalo a vytvárať tak nádherný efekt. Ak chcete vašu kanceláriu trochu zútulniť, nebojte sa použiť odtiene oranžovej, žltej, červenej či hnedej. Okrem farieb myslíte aj na tvary a štruktúry.

Svoje kancelárske priestory si môžete v industriálnom štýle zariadiť aj v kancelárskej budove Jarošova Office Centre. Ak máte záujem o flexibilné a na mieru šité kancelárske priestory s vynikajúcou dostupnosťou, neváhajte nás kontaktovať, prípadne si vyskladajte kanceláriu s použitím nášho konfigurátora.

Comments are closed.