Coworkingové priestory: Ideálne miesto pre freelancerov

Coworking spôsobil revolúciu vo svete pracovných priestorov. Tým umožnil najmä freelancom a start-upom pracovať na svojich projektoch mimo domova a stretávať sa s ľuďmi podobne zmýšľajúcimi. Nie je však všetko také ružové, ako sa zdá. Aké výhody a nevýhody majú coworkingové priestory a ako môžu vplývať na vašu produktivitu?

Coworkingové priestory na prenájom

Coworkingové priestory sú posledné roky čoraz viac v móde. Nie je to však úplne nový typ kancelárskeho priestoru, skôr ide len o premenovanie a zmenu konceptu zdieľaných kancelárií alebo „hot deskingu“. Coworkingové priestory sú však určené predovšetkým pre mladých podnikateľov, start-upistov či freelancerov, ktorí nemajú svoje vlastné kancelárske priestory, no zároveň sa im zdá práca z domu osamelá. Tieto kancelárie však priťahujú celý rad mladých podnikateľov, ktorí si uvedomujú výhody práce v prostredí coworkingu. Pokiaľ patríte medzi nich aj vy a chcete si tiež prenajať coworkingové priestory, mali by ste predtým poznať ich výhody a nevýhody.

coworkingove priestory

Výhody coworkingu

Spoločné coworkingové priestory môžu využívať všetci, ktorí si za prenájom týchto priestorov vopred zaplatia. Nájomné sa môže platiť denne, mesačne, ale aj ročne. Veľkou výhodou je, že coworking je ideálnym priestorom najmä pre tých, ktorí nechcú veľa investovať do samostatných nehnuteľností. Priestory tiež ponúkajú konferenčné a zasadacie miestnosti, miesta na oddych, ale aj celkové vybavenie, ktoré je potrebné na fungovanie vášho podnikania. Okrem toho však ponúka aj tieto výhody:

  • Lacnejší prenájom: prenájom coworkingových priestorov vám môže ušetriť peniaze na nájme. Ak ste začínajúci podnikateľ alebo pracujete na voľnej nohe z domu, prenájom kancelárskych priestorov môže byť pre vás drahší. Preto je prenájom coworkingu lacnejšia a dostupnejšia alternatíva. Ušetrené peniaze za nájom môžete využiť na rast vášho podnikania.
  • Flexibilita prenájmu a pracovného času: coworkingové priestory sú flexibilné aj z hľadiska prenájmu. To znamená, že si ho môžete prenajať na kratší alebo dlhší čas. Pri prenájme nie ste nijak viazaní žiadnou zmluvou. Výhodou je aj flexibilná pracovná doba, keďže mnoho coworkingových priestorov je otvorených 24/7.
  • Dostupné zariadenie a vybavenie: veľkou výhodou coworkingu je, že sú plne vybavené a zariadené. Preto vám do kancelárskych priestorov stačí iba prísť a využívať ich okamžite na 100 %. K dispozícii máte napríklad zasadaciu miestnosť, ale aj kaviarne či reštaurácie, ktoré sú často súčasťou týchto priestorov.
  • Príležitosť na budovanie vzťahov a spoluprác: ďalšou výhodou coworkingových priestorov je možnosť vytvárať siete a obchodné vzťahy. Coworkingové priestory totiž využívajú ľudia podobní vám alebo niekto, kto by vám s vaším biznisom mohol pomôcť. Spolupráca s inými odborníkmi v podobných oblastiach môže navyše viesť k spolupráci na projektoch, z ktorých môžu mať úžitok obe spoločnosti.
  • Zvyšuje produktivitu: coworkingové priestory sú navrhnuté s ohľadom na produktivitu. Starostlivo sa zvažuje výber farieb, hudby, ale aj osvetlenia či teplota vzduchu v miestnosti, aby ste mohli byť pri svojej práci plne sústredení. Mať miesto, kam môžete denne ísť, zlepší vaše pracovné nasadenie. Pracovný kancelársky priestor navyše oddelí váš súkromný život od toho pracovného.

Nevýhody coworkingu

Ako všetky priestory, aj tie coworkingové majú určité nevýhody, ktoré je potrebné spomenúť. Medzi tie najväčšie nevýhody patria:

  • Strata súkromia: coworkingové priestory sú často otvorené kancelárie, v ktorých strácate súkromie. Ak často so svojimi klientmi telefonujete, potom nie sú coworkingové priestory pre vás. Môžete si však rezervovať zasadaciu miestnosť, ktorá taktiež nemusí byť v danom okamihu voľná.
  • Členské poplatky: coworkingové priestory sú lacnejšia forma prenájmu. Ak ste zvyknutí pracovať z domu a za prenájom kancelárií neplatiť nič, potom môžu byť pre vás členské poplatky za prenájom coworkingu pomerne drahé, a to najmä vo veľkých mestách.
  • Problémy s rozptyľovaním: ak veľa ľudí pracuje pod jednou strechou, môže sa stať, že budete často rozptyľovaní inými ľuďmi. V coworkingových priestoroch je často rozruch, čo určite sťažuje koncentráciu pri práci.
  • Problémy so zabezpečením: keď pracujete v zdieľanej kancelárii, máte tendenciu využívať zdieľanú bezdrôtovú sieť, a práve to môže viesť k úniku údajov. Firmy a freelanceri preto musia prijať všetky možné opatrenia na zaistenie bezpečnosti.

coworkingove priestory

Coworkingové priestory v Jarošova Office Centre

Teraz, keď poznáte všetky výhody a nevýhody coworkingových priestorov, môžete sa rozhodnúť, či sa vám v takých priestoroch bude pracovať dobre alebo to naopak nie je nič pre vás. Pokiaľ máte o malé priestory so servisom coworkingu záujem, môžete si prenajať kanceláriu aj v administratívnej budove Jarošova Office Centre, ktorú môžete zdieľať aj so svojím priateľom či známym. Neváhajte nás kontaktovať a dohodnite si obhliadku priestorov ešte dnes.

Comments are closed.