Vplýva jarná únava na vašu produktivitu? Takto sa jej zbavíte!

S jarným obdobím často prichádza aj jarná únava, ktorá znepokojuje mnohých ľudí. Jarná únava sa totižto môže odzrkadliť aj na vašej produktivite či nálade, a preto je potrebné sa s ňou čo najskôr vysporiadať. Tu je niekoľko tipov, ako zvládnuť jarnú únavu a udržať svoju efektivitu na maximum, a to najmä vtedy, keď pracujete v kancelárskych priestoroch.

6 tipov, ako sa zbaviť jarnej únavy

Jarná únava je reakcia organizmu na zmenu počasia. Často postihuje deti, starších ľudí a ženy vo veku od 35 do 50 rokov. Jarnú únavu môže spôsobiť viacero faktorov, ako napríklad zmena teploty, prostredia, ale aj zmena svetla. V zime sú totižto dni kratšie a tmavšie, čo ovplyvňuje aj náš spánok. S nástupom jari sa dni predlžujú, čo môže spôsobiť nerovnováhu v spánkovom cykle a narušiť kvalitu spánku. S príchodom jari zároveň prichádzajú aj mnohé alergie, ktoré taktiež môžu ovplyvniť kvalitu spánku a viesť k únave.

jarná únava

Jarná únava sa takisto môže prejaviť viacerými príznakmi, a to nielen celkovou únavou, ale aj bolesťou hlavy, podráždenosťou, závratmi, častými zmenami nálad, nechuťou, bolesťami kĺbov či dokonca úzkostnými stavmi. Tieto príznaky zároveň môžu vplývať aj na vašu produktivitu a náladu v práci. Vyhnite sa jarnej únave a vyskúšajte týchto 6 tipov.

Ranné cvičenie a strečing

Začnite svoj deň tým správnym spôsobom. Pred príchodom do práce si doprajte krátke ranné cvičenie alebo strečing. Aj jednoduché cvičenie môže zvýšiť hladinu energie a pomôcť vám prekonať ospalosť. Počas cvičenia sa vám totižto vyplavujú hormóny – endorfíny, vďaka ktorým sa budete cítiť šťastnejšie.

Dostatočný prísun svetla

S nástupom jari sa predlžujú dni, čo môže mať taktiež pozitívny vplyv na vašu náladu a energiu. Využite prírodné svetlo v kancelárii vo svoj prospech. Ak je to možné, otvorte okná a nechajte slnko voľne vstúpiť do vašich kancelárskych priestorov. Kancelárie v administratívnej budove Jarošova Office Centre majú obrovskú výhodu v polohe a orientácii. Vďaka nim vám bude svietiť slnko do kancelárií po celý deň.

Pitný režim

Dodržiavajte dostatočný pitný režim. Voda je základom pre správnu funkciu organizmu. Hydratácia vám zároveň môže pomôcť zmierniť únavu. Majte pri sebe fľašu s vodou a pravidelne si ju dopĺňajte. Okrem toho môžete užívať aj rôzne výživové doplnky či vitamíny vo forme šumivých tabliet. Práve tie vám vodu ochutia, vďaka čomu bude pre vás jednoduchšie ju piť. Tento tip sa týka tých z vás, ktorí máte problém s dodržiavaním pitného režimu.

Regulácia a plánovanie prestávok

Nedovoľte, aby vás vaša práca úplne pohltila. Pravidelné krátke prestávky sú dôležité pre obnovenie energie a sústredenie na prácu. Počas prestávok si doprajte krátku prechádzku, aby ste sa nadýchali čerstvého vzduchu a oddýchli si od monitorov. Chôdza a krátke prestávky okrem produktivity a jarnej únavy vplývajú aj na celkový zdravotný stav chrbtice a podobne. Preto je nevyhnutné si robiť krátke prestávky počas práce. Dodržiavať môžete napríklad aj techniku Pomodoro, ktorá je založená na 25-minútových intervaloch a 5 minútových prestávkach.

Zdravá strava

Aj strava a konzumácia zdravých potravín môže pozitívne vplývať na vašu energiu. Snažte sa teda jesť vyvážené jedlá obsahujúce zeleninu, ovocie, celozrnné produkty a bielkoviny. Vyhnite sa ťažkým jedlám, ktoré môžu spôsobiť ospalosť počas pracovného dňa.

Organizácia pracovného prostredia

Organizácia pracovného prostredia má taktiež vplyv na vašu produktivitu a sústredenosť pri práci. Neporiadok na pracovnom stole totižto môže spôsobovať stres a zvýšiť pocit únavy. Udržujte svoj stôl čistý a usporiadaný, aby ste minimalizovali rušivé faktory.

čistý pracovný stôl

Zmiernite vplyv jarnej únavy pri práci v kancelárskych priestoroch

Vplýva jarná únava na vašu produktivitu? Pokiaľ pracujete v kancelárskych priestoroch, vyskúšajte týchto 5 tipov, ktoré zmiernia príznaky jarnej únavy. Nezabúdajte, že správny prístup a životný štýl môžu mať významný vplyv na vašu energiu, produktivitu a celkové zdravie. Pre viac tipov neváhajte sledovať náš blog Jarošova Office Centre.

Comments are closed.